Riksbedömning

 

För att bekräfta och poängsätta ett djurs avelsduglighet arrangeras  riksbedömningar runt om i landet. Detta sker en gång per år under höstmånaderna, augusti, september.

Riksbedömningen är ett mycket viktigt hjälpmedel för uppfödare, både för säljare och köpare. Säljare får av kunniga bedömare en bekräftelse på att de är på väg åt rätt håll i sitt avelsarbete. Köpare får ett kvalitetsintyg på baggen.

Trots att riksdomarna är mycket kunniga och väl kalibrerade så är det en bedömning som givetvis kan variera i viss mån mellan domarna, precis som i andra bedömningssammanhang.

En bagge med högt betyg på riksbedömningsprotokollet garanterar inte ett gott framtida avelsresultat, men ökar sannolikheten för detta.

Man ska ha i beaktande att riksbedömningsresultatet påverkas av djurets dagsform. Mycket kan påverka ett djurs dagsform, tex utfodring, ev lusangrepp, väderförhållanden  mm.

Många uppfödare känner sina djur väl och vet vilka miljöbetingelser de utsatts för. De vet dess värde i avelssammanhang och kan avgöra om baggen håller hög kvalitet trots låga poäng på ett protokoll.

Att som köpare lita på detta är vanskligt; då är riksbedömningsprotokollet ett pålitligare dokument. 

 

Riksbedömningsplan 2023

publiceras här

 

Film exteriörbedöming

se här

 

Apropå tvätt av baggar!

Det finns många åsikter och ursäkter angående ”rätt” tvätt, men efter att ha intervjuat fårägarna vid riksbedömningarna, känt på pälsen, har tvättat mina egna baggar på olika sätt och dessutom tvättat ull för olika ändamål i snart 30 år vill jag påstå: ett bra hår kan aldrig tvättas ”för hårt”. Ull tål värme till 95 gr. bara man inte chockar den. Så kallt, ljummet eller varmt vatten (38 gr) påverkar inte glansen på själva fibern, några droppar ulltvättmedel påverkar inte flygigheten i pälsen, utan det är tunna hår som ”flyger”. Vad man påverkar är smuts och fett. Tänk på hur ett bra garn ser ut, som dessutom kan vara färgat, det glänser om det. En samlad erfarenhet av tvätt verkar vara: en ganska ren bagge kan tvättas 3 dgr innan, men 4 dgr innan bedömning är säkrare. Tvätta helst mitt på dagen så hjälper solen till att värma lanolinet. Lanolin, vatten, värme och ”smuts” ger en förtvålning på fibern. Med två ordentliga genomspolningar brukar pälsen bli tillräckligt ren, samtidigt kramar man ullen med händerna. Låt baggen torka i solen och ha den helst ute. Lite regnvatten är bara bra, men inte natten innan bedömningen!

 

Är baggen ordentligt skitig behöver man tvätta mer. Skölj pälsen med svalt vatten och låt baggen vänta i 20 minuter. Fyll en 12 l vattenkanna med ljummet (35 gr) vatten och 2 ml ulltvättmedel Foryl ( Diadavin 1 ml). Häll sakta över baggen, krama samtidigt. Undvik att hälla bara över rygglinjen utan häll över sidorna och topparna på ullen. Har baggen väldigt mycket ull kan det behövas en halv kanna till. Överdosera inte. Låt baggen vänta i 20 min innan du sköljer ordentlig med ljummet vatten tills vattnet är helt klart. Använd gärna trädgårdsslang med duschmunstycke.

 

Den här mängden ulltvättmedel eller den temperaturen tar inte bort allt lanolin. Ullen blir ren men lanolinet behöver några dagar för att tillsammans med baggens kroppsvärme bli mjukt och följsamt. Om man behöver reda ut tovor – gör det innan tvätten, då lägger sig fibern i locken igen. Om man överdoserar eller har varmare vatten, försvinner mer lanolin och ullen blir riktigt ren. De tunna hårstråna blir då flygigare, men en bra homogen päls blir aldrig dålig. En lortig päls sköljd med kallt vatten nära bedömning, ger en ull där lanolinet har mjukats upp men inte har kunnat släppa ifrån sig lorten tillräckligt. Det ger en ull som känns kladdig och t.o.m. sträv.

 

Om det finns gödsel bak, klipp så långt ut på ullstapeln som det går. Om ni har möjlighet att se magen på baggen, är det bra att klippa rent runt ”skapet”, försiktigt! Jag låter mina baggar stå på en klippstol, bekvämt och bra.

 

Jag hoppas mina råd kan vara till någon nytta nästa år. Säkert finns det fler bra sätt att tvätta, dela gärna med er av era erfarenheter!

 

Lotta Carsbo Niklasson, Näs, Gotland.